Duurzame gevelbekleding

Onze gevelbekleding wordt toegepast bij woningen, bijgebouwen, bedrijfspanden, etc. Ook kan de bekleding heel mooi binnen worden toegepast, als afwerking van wanden en plafonds.

Voor de gevel-, wand- en plafondbekleding wordt duurzaam, ecologisch hout gebruikt. De houtsoorten hebben de hoogste duurzaamheidsklasse en gaan zeer lang mee: minstens zo lang als tropisch hardhout. De houtsoorten zijn vormvast en werken niet. Bovendien vergen deze houtsoorten geen onderhoud. U hoeft dus niet om de paar jaar het hout te beitsen of olieën. De volgende soorten kunnen worden toegepast:

  • Thermisch gemodificeerd essen hout
  • Gebrand hout
  • Accoya

Thermisch essen

Ons essen hout is thermisch gemodificeerd. Dat houdt in dat het hout met stoom is verwarmd tot minimaal 215 graden. Hierbij worden geen chemische stoffen gebruikt. Door deze behandeling wordt het hout zeer duurzaam, vergelijkbaar met tropisch hardhout. Het hout gaat meer dan 25 jaar mee. Het thermisch essen heeft duurzaamheidsklasse I, de hoogste klasse.

Thermisch essen heeft een hele mooie warme, donkerbruine kleur. En het heeft een hele mooie structuur, zonder noesten. Hierdoor onderscheidt deze houtsoort onderscheidt zich echt van andere houtsoorten, ook van thermisch gemodificeerde houtsoorten zoals bijv. Fraké en Ayous.  
Het hout vergrijst in korte tijd onder invloed van zon en regen en krijgt een mooie lichtgrijze kleur.

Profielen

Het thermisch essen wordt in meer dan 10 verschillende profielen geleverd. Het merendeel van deze profielen wordt bevestigd met een uniek niet-zichtbaar systeem. Hierdoor ziet u geen schroeven of spijkers.

Voorvergrijzen

U kunt het thermisch essen laten voorvergrijzen. De delen van uw gebouw die minder worden blootgesteld aan regen en zon, bijvoorbeeld onder een dakoverstek, vergrijzen minder en langzamer. Hierdoor kan er kleurverschil ontstaan. Door het hout te laten voorvergrijzen zijn alle delen direct en egaal vergrijsd.
Het hout wordt behandeld met een wasolie die speciaal ontwikkeld is om de natuurlijke vergrijzing van het hout zo realistisch mogelijk na te bootsen. Het behandelde hout heeft een matgrijze tint en  een natuurlijke uitstraling. De olie biedt ook bescherming tegen vuil en belemmert de aangroei van algen.

Geolied hout

Als u wilt dat het gevelhout zijn oorspronkelijke warme kleur behoudt en niet vergrijst, kunt u het hout behandelen met een olie met de juiste pigmentkleur. U dient de behandeling wel na 2 á 3 jaar te herhalen.
Ook kunt u het hout afwerken met bijvoorbeeld een zwarte olie. Een andere mooie en duurzame oplossing voor een zwarte afwerking is gebrand hout. U hoeft het hout dan niet periodiek te behandelen.

Gebrand hout

Gebrand hout is hout waarvan het oppervlakte wordt ‘verbrand’ (gebrand) via de eeuwenoude Japanse Shou Sugi Ban techniek. Hiermee wordt een verkoolde laag gecreeërd die bescherming biedt tegen weersinvloeden. Voor ons gebrande hout wordt thermisch essen hout gebruikt. Een fixerende transparante laag wordt aangebracht om te zorgen dat het gebrande hout niet afgeeft en niet hoeft te worden onderhouden. Vrijwel ieder profiel van het thermisch gemodificeerde essen hout kan ook gebrand worden geleverd.  

Gevelbekleding gebrand hout

Accoya

Accoya is naaldhout dat gemodificeerd is met geconcentreerd azijnzuur. Dit zorgt ervoor dat het hout extreem duurzaam is, meer dan tropisch hardhout. Het hout heeft een garantie van 50 jaar indien boven de grond toegepast en 25 jaar indien toegepast in de grond of met zoet water contact. Het hout is vormvast; het zwelt, krimpt of vervormt niet.

Het hout heeft een lichte kleur en vergrijst na verloop van tijd. U kunt het ook behandelen met olie of beits. De behandeling dient u na enkele jaren te herhalen.